9 de febr. 2018

Xerrada d’Economia Social i Solidària i Cooperativisme a Barberà Promoció

L’acte, que ha reunit a una trentena de persones, ha servit per donar a conèixer un model alternatiu que cada dia s’aplica a més sectors de l’economia

Una trentena de persones han participat en un taller sobre Economia Social i Solidària i Cooperativisme que s’ha celebrat a la Fundació Barberà Promoció aquest passat 7 de febrer. L’acte, que ha comptat amb la ponència de l’Eudald Griera, membre de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, ha servit per donar a conèixer un model alternatiu, el de les cooperatives, que cada vegada són més presents dins del sistema capitalista actual. 

Com a característiques principals de les cooperatives, l’Eudald Griera ha parlat de la gestió i la propietat col·lectiva de les cooperatives, on les persones treballadores són el centre de l’empresa; la democràcia interna; la participació de les persones sòcies i el seu dret a l’educació, la formació i la informació; l’interès per aquest model; i la cooperació entre cooperatives, imprescindible per fer créixer aquesta economia. “Si no cooperem entre nosaltres, serà impossible poder fer avançar aquest model”, ha recalcat el membre de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental. A més, Griera ha parlat sobre els nous reptes que l’Economia Social té a l’horitzó, com valorar més els criteris mediambientals “diversificant l’Economia Social entre territoris”, o equiparar la política laboral en termes de gènere

Durant la xerrada, també s’ha fet èmfasi en la necessitat que té la societat de plantejar models econòmics menys agressius que l’actual. D’aquesta manera, Griera s’ha referit a l’Economia Social com una eina de la qual disposa la societat i que va sorgir per satisfer les necessitats bàsiques de la població més eficientment. Avui dia, és un model alternatiu de referència que parteix de la base de crear una activitat econòmica, i que no té l’objectiu de generar grans beneficis. És per això que aquest model pot anar des de col·laborar en projectes sense ànim de lucre fins a crear una empresa cooperativa, social i solidària amb objectiu de mantenir treballadors amb un nivell de vida estable. 

L’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme és una de les principals alternatives al capitalisme. “Actualment, és una proposta crítica que conviu junt amb el mercat actual, però el seu objectiu és acabant superant-lo com a un model econòmic propi. Crec que amb el temps anirà a més”, ha explicat Griera. En aquest aspecte, l’ESS comença a tenir el suport de les institucions públiques, com la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament del nostre municipi a través de Barberà Promoció i entitats com els ateneus cooperatius, que assessoren i orienten a persones que volen involucrar-se en aquest món. A més, també han sorgit entitats que permeten finançar-les amb més facilitat i fer créixer la xarxa de cooperatives, com és el cas del COOP57. Per fer créixer el moviment cooperativista, també s’ha parlat de la pedagogia que s’està fent per conscienciar a la societat. “Si les persones participen i en formen part de forma col·lectiva, estaran canviant les seves pràctiques. Si a més ho ensenyem de cara enfora, demostrem que fer una altra economia és possible”, ha afirmat Griera. 

Des de fa 3 anys l’Ajuntament de Barberà, a través de la Fundació Barberà Promoció, participa juntament amb els ajuntament de Ripollet, Cerdanyola i Montcada en un projecte d’Economia Social i Solidària amb l’objectiu de difondre aquest concepte i apropar-lo a la població de la zona del Vallès i Barcelona. 

Aquesta activitat s’ha portat a terme dins del Programa Orienta +30, que s’ha impartit de manera agrupada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Badia del Vallès; el Vapor Llonch de l’Ajuntament de Sabadell; la Fundació ECOM; la Fundació Secretariat Gitano de Sabadell; i la Fundació Barberà Promoció. 




Cartell L'economía social i solidària, Fundació Barberà Promoció dins del programa Orienta+30




Sessió sobre Economia Social, Fundació Barberà Promoció, Orienta+30


Sessió sobre Economia Social, Fundació Barberà Promoció, Orienta+30


Fins a la propera i gràcies per llegir-nos!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada